C vitamininin beyin üzerindeki etkileri bilim insanlarının dikkatini çekmiştir, bu çalışmalardan bir kaçını paylaşmak istiyorum.
İngiliz araştırmacılar, yaşları 13–14 arasında değişen gençlerin kanlarında bulunan C vitamin düzeylerini ölçüp sözlü IQ testlerini yaptılar. Kanlarında C vitamini düzeyi en yüksek çıkanların test sonuçları belirgin bir şekilde daha yüksek çıktı. Daha sonra bu çalışma bir basamak ilerletilerek C vitamini düşük olan gençlere C vitamini verildi. 6 ay sonra yapılan testlerde sözlü IQ sonuçları 4 puan yükselerek birbirine yaklaşmıştı. Sydney Üniversitesi hocalarının 117 yaşlı üzerinde yapmış oldukları Çalışma sonunda , C vitamini takviyesi alan ve yaşlılar mini zeka testinde % 32 daha az algılama bozukluklarına yakalandıkları görüldü Isveç’te yaşlılar üzerinde yapılan testlerden C vitamini seviyesi en yüksek olanlar hafıza testlerinde en iyi oldukları rapor edildi.
C vitamini felç ile nasıl savaşır?
Karotid arterlerdeki, zeka geriliğine ve felce işaret eden anormallikleri ve karotid arter tıkanmasını engeller, C vitamini ayrıca damarların tıkanmasına neden olan kan pıhtılarının parçalarının birbirinden awılmasını ve phtılar oluşturma olasılığını azaltır.
Newyork Üniversitesi‘nde yapılan bir çalışma sincaplar kış uykusuna girdiklerinde beyne giden kan akımı %90 azalır, ancak uyandıklarında beyinlerinde hiçbir hasar olmadan uyanırlar bu uyku sırasında kandaki C vitamini %400 artış gösterir ve tüm kış bu seviyede kalmıştır. Sincaplar tüm kış boyunca beyine doğru geçen kan %90 azalmasına rağmen felç almazlar bunun mümkün olması hangi gerçeği bize öğretmiştir? C vitaminin artışı sayesinde kansız kalan beyin koruma altına alınmıştır beynin hasar görmesi önlenmiştir. O zaman C vitamin kaynaklarından bahsetmek yerinde olacaktır; ilk akla gelen mandalina ve portakal C vitamini kaynağı değildir.
Bir defa taze olmayan hiçbir sebzede C vitamini bulunmaz. Kaynatılmış bir meyve suyunda C vitamini kalmaz.
En iyi C vitamini içeren besinler;
Çilek, yeşil ve kırmızı biber, kivi.
Sağlıkla Kalınız.