Birçok toksik, yanlış gıda tüketimine başlamadan içimizden geçirdiğimiz duygu, çok da masum görünür. Sosyal ortamlarda arkadaşlar arasında yeni alışkanlıklara başlatmak için uygulanan baskı cümlelerinden en etkili olanıdır. Ancak benim gündeme taşımak istememin nedeni bundan farklı.
Kendimize sık sık uyguladığımız bilinçaltı ifadelerdendir, çünkü market reyonlarını dolaşırken gördüğümüz yeni her ürünü en az bir kez deneme zorunda olduğumuzu düşünürüz. Çocuklar reklamlarda görür, canları çeker, arkadaşlarının yediğini görür, özenmesin, eziklik yaşamasın gibi şeyler bize alışverişi yaptıramamış ise bir defadan birşey olmaz, acaba bu yeni ambalajın içinde ne var, lezzeti nasıl acaba, illa ki bir şekilde sepetimizde yerini aldığını görürüz, fazla direnmeyiz, direnmemize de gerek yoktur. Ben baştan söylemiş olayım;
ticari riskler ile üretilmiş hiçbir ürün lezzetsiz olmaz.
Satış üzerine herşey önceden hesap edilir ancak hesap edilmeyen birşey vardır, sağlığınız. Bu ürün tüketici için ne kadar sağlıklı sorusunun cevabı yoktur.
Raf ömrü daha uzun olması için gerekli her türlü kimyasal kullanılır.
Daha kıvamlı olması için gereken gereken her türlü kimyasal kullanılır.
Bu davranışlarımızın bir sonucu olduğunu biliyormuyuz?
Hayır.
Farkında mıyız?
Hayır.
Çünkü telkin olduğunu paylaşacağım.
Toksik, zararlı olduğu konusunda emin veya şüpheli olduğunu bildiğimiz gıda süsü verilmiş ancak besleyiciliği olmayan lezzeti artırılmış cicili ambalajlarda sunumları yapılan içinde muhakkak koruyucular olan malzemeleri tüketirken yaşanan enteresan bir durum var.
Şöyleki; arkadaşıma desem ki “Ahmet bu ürünler sağlıksız tüketimi konusunda tekrar düşünmelisin“.
Cevap olarak; ya doktor bey ben herzaman bunları tüketmiyorum ki, yeni bir ürün denemek istedim veya yookk canım ancak haftada 1-2 defa alırım. Neticede herkes toksik gıdaları aslında çok tüketmediğini düşünür ancak hastaneler bu hatanın mağdurları ile yinede dolar.
Çünkü farkında olmadan alışmış olduğumuz tempo içinde o kadar çok toksik maddeler tüketiyoruz ki farkında değiliz.
Marketlerden alışverişe alıştık, günlük haftalık alışverişlerimizi buralardan temin ederken farkettiniz mi? Bize sunulan her gıda maddesinin raf ömrünün uzun olması olmazsa olmaz kuralıdır bunun için koruyucular, lezzetli olması için katkı maddelerinden lezzet artıtrıcılar, yoğurtlar için kıvam artırıcılar, her gıda grubuna kimyasal bir müdahale olduğunu farkedeceksiniz, bu maddelerin vücutta yaptığı birikimlere bağlı hücre fizyolojisinde bozulmalar oluşur bu yolla bin türlü hastalık oluşur adı değişik olsada sebep aynıdır olay bir hücre hasarıdır.
“Bir defadan birşey olmaz dediğimiz hataları aslında çok defa tekrar eder dururuz.”
Hatta bir iddiada bulunacağım; bedenimizi gerçek anlamda temizliyen yeryüzündeki yegane besin taze yeşil veya renkli sebzelerden bol miktarda günlük tüketen kişi sayısı %5-10’u bulmaz, ancak kime sorsam “Salata konusunda ne düşünürsün ve ne kadar tüketirsin?”
Cevap %90 olumlu olur her zaman sofralarında bulundurduklarını ifade ederler, peki “Bu salatanın miktarı ve çeşidi ne“? dediğimde Küçük bir tabak olur çeşit olarak bilindik 2-3 mevsim ürünüdür, belliki hertürlü market ürününü denemeye meraklı arkadaşım sebze konusunda aynı merakı göstermiyor, çünkü sebzelerin bir reklamı yok, albenili ambalajı da yok üstelik çok defa çamurlu, kim uğraşacak, bilse ki bu gıdalar onu hastalıklardan koruyacak, bu kadar ilgisiz kalmaz.
Evimizin pazar alışverişini ben yaparım, herzaman yepyeni lezzetler keşfederim, uzun yıllar yanına yaklaşmadığım, on gün aç kalsam yemem diyeceğim sebzelerin aslında ne kadar lezzetli olduklarını 35 yaşımdan sonra keşfettiğime o kadar pişmanım ki anlatamam yıllarca halsizlik yorgunluk ve kabızlık şikayetlerimi boşu boşuna yaşadığımı ancak farkedebildim. O çok lezzetli burgerler, dönerler, fastfoodlar, lahmacunlar, dürümler, bisküviler, çikolatalar gözümde bir balon gibi söndü. Şimdi diyebilirim ki üç gün aç kalsam yinede bu tarz ürünlerle karnımı doyurmam, ancak çok az tüketmenin de bir zararı olduğunu düşünmüyorum, haftada bir kez et yemeği yemek oldukça ideal olabileceğine inandım ancak temel besinimizin salata olduğunu unutmazsak hastanelere olan ihtiyacımız azalacaktır.
Sağlıkla Kalınız.
Teşekkürler.